Vaihe 1

Ymmärrä atooppisen ihottumasi vaikutukset

Vaikka atooppisella ihottumalla on selviä fyysisiä oireita, on sillä usein myös näkymätön vaikutus. Siksi onkin tärkeää, että sekä sinä että lääkärisi ymmärrätte, miten atooppinen ihottuma vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi.

Alla näet, kuinka voit arvioida ihottuman näkymättömät vaikutukset päivittäiseen elämääsi. 

Atopian vaikutusten arviointi

On normaalia, että olet sopeutunut atooppiseen ihottumaan ja oppinut vain tulemaan toimeen sen kanssa. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä vaihtoehtoja on olemassa.

Atooppisen ihottumasi hoitotiimi

Terveydenhuollon eri tahot saattavat tarjota erityyppistä tukea laatiessasi sinulle sopivaa hoitosuunnitelmaa. On tärkeä tietää, miten eri terveydenhuollon ammattilaiset eroavat toisistaan.

Yleislääkäri ja perusterveydenhuollon palvelut

Yleislääkäri on usein ensimmäinen yhteyshenkilösi atooppisen ihottuman hoidossa terveyskeskuksessa. Yleislääkäri arvioi oireesi, selvittää terveystietosi ja kirjoittaa sinulle diagnoosin.
Atooppisen ihottuman vakavuudesta riippuen yleislääkäri saattaa ohjata sinut ihotautilääkärille, joilla on laajempaa osaamista atooppisen ihottuman eri hoitovaihtoehdoista. 
Yleislääkäri arvioi tarpeen ihotautilääkärin vastaanotolle.

Ihotautilääkäri

Ihotautilääkäri on erikoistunut ihosairauksien hoitoon.
Ihotautilääkäri voi kertoa lisää diagnoosistasi tai hoitovaihtoehdoista, joita ei ehkä ole harkittu aiemmin.
Ihotautilääkäri ei välttämättä muuta hoitosuunnitelmaasi heti. Hän voi antaa sinulle tietoa eri vaihtoehdoista, jotka saattavat olla sopivia sinulle tulevaisuudessa, jos atooppinen ihottumasi ei ole hoitotasapainossa.
Perusterveydenhuollon (terveyskeskus, opiskelijaterveydenhuolto, työterveyshuolto) lääkäri voi konsultoida ihotautilääkäriä ja tarvittaessa tehdä lähetteen  erikoissairaanhoitoon. Suoraan ihotautilääkärin vastaanotolle pääset yksityisellä lääkäriasemalla.

Ihohoitaja

Ihohoitaja on erikoistunut ihosairauksien hoitoon.
Ihohoitajan vastaanotolla saat tietoa atooppisesta ihottumasta sairautena. Saat tietoa eri hoitovaihtoehdoista, niiden toteuttamiseen liittyviä neuvoja ja ohjeita. Ihohoitaja auttaa sinua ymmärtämään atopian sairastamiseen liittyviä asioita ja tukee sinua jaksamaan ihosairautesi kanssa.