Löydä tukea

Atooppisen ihottuman kanssa eläminen voi olla vaikeaa.  

Asiantuntijoiden tukea on kuitenkin saatavilla omien tarpeidesi mukaan. 

Kaikki alkaa uudesta keskustelusta.

Kärsivällisyyttä sinulle toimivan hoidon etsimiseen

Joskus voi tehdä mieli lopettaa avun etsiminen, etenkin jos aiemmat lähestymistavat eivät ole johtaneet toivottuun lopputulokseen. Älä kuitenkaan luovuta.

"Sanoisin, että kannattaa kokeilla uusia tapoja, rasvoja ja hoitoja. Jostain on aina löytynyt jokin uusi tapa tai lääke, joka on toiminut joskus pitkäänkin."

Atooppisen ihottumasi hoitotiimi

Terveydenhuollon eri tahot saattavat tarjota erityyppistä tukea laatiessaan sinulle sopivaa hoitosuunnitelmaa. Usein yleislääkäri terveyskeskuksessa on ensimmäinen kontaktisi. Hän arvioi hoidontarpeesi ja ohjaa tarvittaessa erikoissairaanhoitoon ihotautilääkärille, jolla on laajempaa osaamista atooppisen ihottuman eri hoitovaihtoehdoista. Myös ihohoitaja on tärkeä osa hoitotiimiä.

Yleislääkäri ja perusterveydenhuollon palvelut

Yleislääkäri on usein ensimmäinen yhteyshenkilösi atooppisen ihottuman hoidossa terveyskeskuksessa. Yleislääkäri arvioi oireesi, selvittää terveystietosi ja kirjoittaa sinulle diagnoosin.
Atooppisen ihottuman vakavuudesta riippuen yleislääkäri saattaa ohjata sinut ihotautilääkärille, joilla on laajempaa osaamista atooppisen ihottuman eri hoitovaihtoehdoista. 
Yleislääkäri arvioi tarpeen ihotautilääkärin vastaanotolle.

Ihotautilääkäri

Ihotautilääkäri on erikoistunut ihosairauksien hoitoon.
Ihotautilääkäri voi kertoa lisää diagnoosistasi tai hoitovaihtoehdoista, joita ei ehkä ole harkittu aiemmin.
Ihotautilääkäri ei välttämättä muuta hoitosuunnitelmaasi heti. Hän voi antaa sinulle tietoa eri vaihtoehdoista, jotka saattavat olla sopivia sinulle tulevaisuudessa, jos atooppinen ihottumasi ei ole hoitotasapainossa.
Perusterveydenhuollon (terveyskeskus, opiskelijaterveydenhuolto, työterveyshuolto) lääkäri voi konsultoida ihotautilääkäriä ja tarvittaessa tehdä lähetteen erikoissairaanhoitoon. Suoraan ihotautilääkärin vastaanotolle pääset yksityisellä lääkäriasemalla.

Ihohoitaja

Ihohoitaja on erikoistunut ihosairauksien hoitoon.
Ihohoitajan vastaanotolla saat tietoa atooppisesta ihottumasta sairautena. Saat tietoa eri hoitovaihtoehdoista, niiden toteuttamiseen liittyviä neuvoja ja ohjeita. Ihohoitaja auttaa sinua ymmärtämään atopian sairastamiseen liittyviä asioita ja tukee sinua jaksamaan ihosairautesi kanssa.

Kuinka keskustelu voi katkaista kierteen

Joskus uusi lääkärikäynti ei tunnu mielekkäältä vaihtoehdolta. Katso videolta ihotautilääkärin vinkit, milloin hoidon uudelleenarviointi voisi olla paikallaan.

”Kivun kanssa ei pidä tulla toimeen vaan silloin pitää tehostaa taudin hoitoa. Toivoa on aina. Hoidot kehittyvät koko ajan ja uusista hoidoista voidaan hyvin saada lisää tehoa.”

Ymmärrä oireidesi vaikutus

Tieto on arvokasta. Tämä kysely voi auttaa sinua hahmottamaan atooppisen ihottuman vaikutuksia päivittäiseen elämääsi ja ymmärtämään tilaasi paremmin.