Hallitse atooppista ihottumaasi

Tutkimustieto on lisännyt ymmärrystä atooppisesta ihottumasta. Nykyään on saatavilla monia erilaisia hoitomuotoja. Nyt on siis oiva aika ottaa yhteys  lääkäriin, jos oireesi eivät ole hallinnassa. 

Kaikki alkaa uudesta keskustelusta lääkärin kanssa.

Kärsivällisyyttä sinulle toimivan hoidon etsimiseen

Joskus voi tehdä mieli lopettaa avun etsiminen, etenkin jos aiemmat lähestymistavat eivät ole johtaneet toivottuun lopputulokseen. Älä kuitenkaan luovuta.

"Sanoisin, että kannattaa kokeilla uusia tapoja, rasvoja ja hoitoja. Jostain on aina löytynyt jokin uusi tapa tai lääke, joka on toiminut joskus pitkäänkin."

Atooppisen ihottumasi hoitotiimi

Terveydenhuollon eri tahot saattavat tarjota erityyppistä tukea laatiessaan sinulle sopivaa hoitosuunnitelmaa. Usein yleislääkäri terveyskeskuksessa on ensimmäinen kontaktisi. Hän arvioi hoidontarpeesi ja ohjaa tarvittaessa erikoissairaanhoitoon ihotautilääkärille, jolla on laajempaa osaamista atooppisen ihottuman eri hoitovaihtoehdoista. Myös ihohoitaja on tärkeä osa hoitotiimiä. Voit myös täyttää lomakkeen keskustelun tueksi täällä.

Yleislääkäri ja perusterveydenhuollon palvelut

Yleislääkäri on usein ensimmäinen yhteyshenkilösi atooppisen ihottuman hoidossa terveyskeskuksessa. Yleislääkäri arvioi oireesi, selvittää terveystietosi ja kirjoittaa sinulle diagnoosin.
Atooppisen ihottuman vakavuudesta riippuen yleislääkäri saattaa ohjata sinut ihotautilääkärille, joilla on laajempaa osaamista atooppisen ihottuman eri hoitovaihtoehdoista. 
Yleislääkäri arvioi tarpeen ihotautilääkärin vastaanotolle.

Ihotautilääkäri

Ihotautilääkäri on erikoistunut ihosairauksien hoitoon.
Ihotautilääkäri voi kertoa lisää diagnoosistasi tai hoitovaihtoehdoista, joita ei ehkä ole harkittu aiemmin.
Ihotautilääkäri ei välttämättä muuta hoitosuunnitelmaasi heti. Hän voi antaa sinulle tietoa eri vaihtoehdoista, jotka saattavat olla sopivia sinulle tulevaisuudessa, jos atooppinen ihottumasi ei ole hoitotasapainossa.
Perusterveydenhuollon (terveyskeskus, opiskelijaterveydenhuolto, työterveyshuolto) lääkäri voi konsultoida ihotautilääkäriä ja tarvittaessa tehdä lähetteen erikoissairaanhoitoon. Suoraan ihotautilääkärin vastaanotolle pääset yksityisellä lääkäriasemalla.

Ihohoitaja

Ihohoitaja on erikoistunut ihosairauksien hoitoon.
Ihohoitajan vastaanotolla saat tietoa atooppisesta ihottumasta sairautena. Saat tietoa eri hoitovaihtoehdoista, niiden toteuttamiseen liittyviä neuvoja ja ohjeita. Ihohoitaja auttaa sinua ymmärtämään atopian sairastamiseen liittyviä asioita ja tukee sinua jaksamaan ihosairautesi kanssa.

Uuden keskustelun aloittaminen

Atooppisen ihottuman kanssa eläminen voi olla hankalaa, mutta oma-aloitteisuus kannattaa; muutos voi alkaa uudesta keskustelusta. Yhteistyö lääkärin kanssa on avain sinulle sopivan hoitosuunnitelman löytämiseen. 

“Läheisten tuki auttaa jaksamaan. He tietää, minkä kanssa mä joudun elämään, ja tukee mua tarvittaessa.”

Miksi nyt on oikea aika aloittaa täysin uusi keskustelu ?

Lääkärit ymmärtävät atooppista ihottumaa entistä paremmin, joten nyt voi olla oikea hetki käydä uusi keskustelu lääkärin kanssa, jos oireesi eivät ole hallinnassa.

"Kivun kanssa ei pidä tulla toimeen, vaan silloin pitää tehostaa taudin hoitoa. Toivoa on aina. Hoidot kehittyvät koko ajan ja uusista hoidoista voidaan hyvin saada lisää tehoa."

Oletko valmis ottamaan tilanteen haltuun ?

Valmistaudu seuraavalle lääkärikäynnillesi. Tämä kysely voi auttaa sinua hahmottamaan atooppisen ihottuman vaikutuksia päivittäiseen elämääsi ja ymmärtämään terveydentilaasi paremmin.